søndag 9. september 2012

Spansk pepper


Dette er ei plante fra frø av planta jeg sådde i fjor. Eldtse sønnen tok med seg en pose fra Spania.
I fjor fikk vi aldri testa frukten, men derimot i år skal det bli. Nå er planta tatt inn fra drivhuset. Det begynner å bli kaldt om nettene, men i vinduskarmen på kjøkkenet vil den garantert ikke fryse på føttene. Fremdeles er det blomster mellom grønne frukter, så det er mulig at høstingen kan bli rikelig til slutt.
http://viltogvakkert.blogspot.no/2012/07/kikk-inn-i-drivhuset.html





Litt om odling:

For å få best mulig resultat, må du begynne å høste chillies så tidlig som mulig. Chili planter gror best i varmt klima og i tempererte strøk. Så et drivhus er fornuftig for dyrking av planten i kjøligere strøk. Start såing så tidlig som mulig. Legg et lite kompostlag på toppen. Chili frø krever normalt ved 20°- 30° temperatur for riktig spiring, minimumstemperatur 15°. Typen habanero tar en hel måned å spire. Bruk gjerne en varmekilde i nærheten.
Etter spiringen er over, er det anbefalt å fjerne varmekilden og sette dem på kjøkkenet i nærheten av vinduer. Plante om spirene etter hvert til større, rengjorte potter for å unngå smitte mm
Planterne må ikke settes for tidlig i jorda eller i drivhuset. Kaldt vær og frost vil ødelegge dem.   
Kilde: http://envirogardener.com/tag/grow-chili-peppers/ 


Spansk pepper

Chili (eller chillipepper, eller spansk pepper) er en plante hvis avling kan brukes både som grønnsak og som et sterkt krydder. Navnet kommer fra chilli på det meksikanske språket nahuatl.  Chilien stammer fra Mexico , der man har nytt chilipepper de siste 9000 år.  Navnet spansk pepper har ikke med Spania, men med det spansktalende Amerika  å gjøre.
Chilifrukten inneholder stoffet capsicin. Dette stoffet virker voldsomt sterkt på mennesker og andre pattedyr, men ikke på fugler. Capsaicin stimulerer nerver i huden og tungen som normalt reagerer på varme og smerte og hjernen narres til å fornemme det som om man brenner. Ut fra chilifrukten er det utarbeidet en skala for å bedømme en capsaicinbasert smaksstyrke: Scovilleskalaen. 




Rettelese: 

Så kult å se :)
Fikk frøene på en mexicansk restauant i London.
Gleder oss til å smake de i en god chili con carne!


Ja, da var de ikke fra Spania da, men tjukkaste London!


Chili con carne

500g kjøttdeig
1 chilipepper, finhakka
1 stor løk, finhakka
Malt kumin eller karve, paprika, salt og pepper
Olivenolje til steking
Hlvparten av kjøttdeigen kan byttes ut med raspet aubergine.
Bland med halvparten av bønnesuppa

Gresk bønnesuppe


1 liter kokte, hvite bønner
2,5 liter vann
2 bokser finhakka tomat
4 store spiseskjeer tomatpuré
3 middels store gulerøtter, skåret i skiver
1 stor purreløk, skåret i skiver
3 spiseskjeer potetmel eller maisenna
salt og pepper
dill eller perskille
litt selleristang skåret i skiver
en go' dæsj med olivenolje

Tøm tomatene i en stor gryte, tilsett tomatpuréen og vann, kok opp.
Øs opp litt av det varme vannet i en kopp og rør ut melet.
Tilsett grønnsakene. La det koke til de er møre.
Tilsett bønnene, dill og perskille.Kokes i et par minutter. Ha olivenolja i til slutt.

Ostegratinerte bakepoteter med chili

Ostegratinerte poteter med deilig fyll av chili, purre og rømme kan du servere som en egen smårett, eller som tilbehør til for eksempel grillmaten.

Ingredienser

  • 4 stk bakepotet
  • 3 dl seterrømme
  • 1 stk rød chili
  • ½ stk purre
  • salt
  • 4 ss revet hvitost

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 200 grader C. Vask potetene godt og stikk noen hull i dem med en spiss kniv. Legg potetene i en langpanne eller en ildfast form, og bak dem i ovnen til de er møre (minimum 1 time). Mens potetene bakes, kan du skjære purren i skiver og frese den raskt i en gryte med smør eller olje. Knus eller hakk hvitløken og chilien, som så varmes i gryten sammen med purren. Ha til slutt i rømmen og smak til med salt. Ta gryten vekk fra varmen når sausen begynner å koke.

Når potetene er ferdig bakt, skjærer du toppen av dem og bruker en skje til å ta ut innmaten som du legger til side. La det være igjen ca. 1/2 cm av poteten. Hakk opp potetinnmaten og bland den i sausen. Hell alt tilbake i den uthulte poteten. Ha til slutt litt revet ost på toppen av potetfyllet og gratiner det hele i ovn på 225 grader C til osten er gyllenbrun (ca. 5 min.)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.