mandag 29. desember 2014

Om smakssansen



Smakssansen (den gustatoriske sansen) er den sansen som stimulerer vår appetitt og som gir informasjon om giftstoffer i mat. Den dirigerer oss således mot de riktige matvarene og beskytter oss mot dårlig mat.Smakssansen er tett forbundet med luktesansen, men stimuli fra disse sansene beveger seg langs ulike nervebaner opp til hjernenKilde
Smakssansen, er knytta til egne spesialiserte sanseceller, smaksceller, og til nervefibrer som leder informasjon fra smakscellene til egne områder i hjernen. Her blir informasjonen bearbeida og tolka. Smakscellene, som sitter i smaksløk, er særlig rikelig til stede langs randen og spissen av tunga, hvor det derfor er størst følsomhet for smakskvalitet. Smakscellene har relativt kort levetid, ca. 10 dager, og de nydannes stadig fra dypereliggende celler i smaksløkene.
For at stoffer skal kunne gi opphav til smak, må de foreligge i flytende eller løs tilstand, evt. løst i spytt. Vi kan oppfatte minst fire forskjellige grunnsmakskvaliteter: surt, søtt, salt og bittert. Det finnes også antakelig en femte smak, umami, (
smaksstoffene fra proteiner i kjøtt og alger -kilde) som har en smakskvalitet som nærmest minner om buljong. Umami er et japansk ord som betyr «det som smaker godt». . . Smakssansen henger intimt sammen med luktesansen. Det som oppfattes som smak, er oftest en samlea fornemmelse som dels skriver seg fra den egentlige smakssansen, dels fra luktoppfattelsen.
Antall smaksceller avtar noe med alderen, og smakssansen svekkes tilsvarende. Dette gjør at eldre mennesker kan oppleve maten som mindre smakfull enn i yngre år. Kilde
De aller fleste liker søt smak – kanskje fordi morsmelk smaker søtt? Eller kan det være fordi søtsmaken kommer av at maten inneholder mye energi i form av søte karbohydrater? Vi liker stort sett også salt smak, fordi kroppen har behov for salt. Giftige stoffer smaker ofte bittert, og derfor er det ikke like naturlig for oss mennesker å like den smaken. Smaksansen vår er mye mer følsom for bitre og sure ting, enn for salte og søte. At tunga er så følsom for bitter hjelper oss å unngå forgiftinger.Kilde Kilde 
Mennesker har omtrent 10 000 smaksløker. Barn har flere smaksløker enn voksne og eldre har bare 1/3 av antallet smaksløker vi er født med. Kilde
Søtt
Det som smaker søtt, er sukker, sukkertøy, tørket frukt, solmodne frukter som mango og ananas og ovnsbakte tomater og paprika.
Salt
Noe som smaker salt er bordsalt, salamipølse, salte peanøtter og potetgull.
Surt
Vanlige sure smaker er sitron, sylteagurker og surt godteri.
Bittert
Typiske bitre råvarer er grapefrukt, mørk sjokolade og kanel.
BESK - er kanskje det samme (kaffe)
Umami
Mat som smaker umami, er stekt kjøtt, balsamicoeddik, soyasaus og vellagrede oster.

Mat.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Hyggelig at du tar deg tid til å legge igjen en hilsen.
Det setter jeg veldig pris på!
Alle kommentarer vil godkjennes før publisering.